fredag 12. oktober 2012

Barnegensere inspirert av Skappel

Siden flere ønsket maskeantall og sånn cirka fremgangsmåte på barnegenseren i forrige innlegg tar jeg den med her sammen med skrytebilder av den ferskeste genseren

Genser nummer 4 i rekken er ferdig, og denne gangen  strikket jeg til Lille Hjerte som er 6 år.

 
På begge barnegenserne har jeg brukt Drops alpaca og Sandnes silk mohair- en tråd av hvert nøste samt rundpinner nummer 7
 
 
Jeg strikker genserene i et helt stykke (jeg legger opp nye masker når jeg når nakken og strikker rett ned og avslutter med vrangborden på ryggen. Ermene strikkes ved at jeg plukker opp  masker langs kanten på bolen, så feller jeg gradvis ned og avslutter hvert erme med vrangborden nederst.
Da ser genseren slik ut før jeg syr den sammen:
 
Klar til sammensying, jeg syr fra rille til rille, jeg passer på å ikke stramme tråden og jeg bruker kun alpakka til dette. Mohairtråd er en dårlig ide til slikt da den bare skaper knuter og tull. Husk å ha lange trådfest og fest alle ender godt. Alpakka er som hår- og har du forsøkt å knyte en knute av hår vet du at den alltid glir opp. Ull er enklere sånn sett...
 
Tannløs,fornøyd og med genser i eget fargevalg
 
 
Kosegenser til en 6-åring:
 
Bruk samme garnet som jeg har brukt eller finn noe som likner. Et tips er å velge et mohairgarn som ikke stikker! Mohair er til å klø seg hudløs av om det er av den ekle syntetiske sorten
Jeg brukte 2 nøster lys rosa sandnes silk mohair og 4 nøster mørkere rosa drops alpaca til denne genseren
 
Legg opp 56 masker, strikk vrangbord 2 rett og 2 vrang i ønsket lengde
Gå over til rillestrikk og fortsett rett opp til arbeidet måler 40 cm/52 riller
Fell til hals: fell av de 10 midterste maskene og strikk hver side for seg.
Fell 1 maske mot halsen på annenhver pinne to ganger, strikk så 2 rillemasker pinner til før du lar maskene vente mens du strikker likt på den andre siden av halsåpningen. Ikke fell av, men fortsett over alle maskene slik:
 
Etter at du har strikket likt på begge sidene av halsåpningen starter du på bakstykket. Strikk de første 21 maskene på den enes siden av halsåpnigen, legg opp 14 nye masker 
og avslutt med å strikke de siste 21 maskene på andre siden av halsåpningen= 56 masker
Strikk på rillestrikk til passe lengde på ryggstykket, jeg har lagd ryggen 4 riller lengre enn forstykket, dvs ryggen er ca 60 riller.  Avslutt med vrangbord i tilsvarende lengde som på forstykket
 
 
Ermer:
Plukk opp 44 masker til ermene langs kanten av genseren. Jeg starter øverst oppe på genserkanten, plukker opp 22 masker fra toppen av skulderen og nedover forstykket. Så plukker jeg opp 22 masker fra skulderen og ned over bakstykket, tilsammen 44 masker. Strikk tillestrikk til du har 4 riller. Fell så 1 maske i hver side. Fortsett å felle en maske i hver side hver 4 pinne til du har 30 masker på pinnen. Strikk videre rillestrikk til ermet måler 30 cm/37 riller. Strikk vrangbord i samme lengde som på bolen.
 
NB! Husk å felle løst av hver gang du feller på denne genseren. Ellers får du stramme kanter på en ellers myk og løs genser. Sy genseren sammen uten å stramme tråden. Hekle en omgang fastmasker rundt halsåpningen om du synes det er fint, men pass på å bruke en stor nok heklenål.
 
 
 
Kosegenser til en 11-åring
 
Samme garn som over og egentlig akkurat samme fremgangsmåte, men med flere masker. Men husk at du måler underveis, for unger kommer jo i ulike størrelser og fasonger. Mine er kanskje litt små, så skal du strikke til noen på samme alder, vær sikker på at du strikker ermene lange nok.
Jeg brukte 5 nøster lysegrønn/eplefarget  Drops alpaca og 2 nøster hvit Sandnes silk mohair
 
Samme fremgangsmåte altså som på den over
Jeg har 59 riller på forstykket av genseren og 67 riller på bakstykket
Legg opp 62 masker til bolen, vrangbord i ønsket lengde, så riller.
Halsfellen min ble for stor! Jeg felte slik: 10 masker på midten, så 2,1,1,1, 1 på hver side. Ikke gjør det! Jeg måtte jukse det til med flere rader fastmasker for at halsen ikke skal gape. Jeg tror du bør felle: 10 masker først så 2,1,1 på hver side av halsen
Legg opp 18 masker over halsfellen og strikk rillestrikk til bakstykket er 6-8 riller lengre enn forstykket avhengig av hvor mye lengre du vil ha den bak, avslutt med vrangbord like lang som på forstykket.
Jeg plukket opp 46 masker til ermer. Strikk 6 riller før du begynner felling på hver side av ermene, jeg felte på hver 4 rille til jeg hadde 32 masker igjen. Strikk ermene til ønsket lengde,jeg hadde 45 riller før jeg avsluttet med vrangbord. Fell løst av.
 
Jeg håper jeg ikke har gjort noe galt ved å poste "mønster" på min genser her. Den er altså sterkt inspirert av Skappelgenseren, men jeg har brukt annet garn og gjort monteringa litt enklere ved å strikke alt i ett.
Lykke til!
 
 

6 kommentarer:

Elisabeth sa...

Flotte gensere. Jeg har strikket til tantejentene, men det er julegaver og jeg kan ikke vise dem fram på bloggen før etter jul. Men jeg har også brukt Alpakka Silk og Sandnes Alpakka og strikket i ett stykke. Siden mine gensere ikke er prøvd på måtte jeg telle på halsfellingen på den jeg har som er ca. 10 år. Jeg har felt ti på midten, deretter 1, 1 og 1 på begge sider. Ser greit ut i vidde. Da er det nok en bra formel du har notert i oppskriften :)

Monstermønster sa...

Takker for gode tips! JEg ble ovetalt av en kollega, så jeg strikker en til henne nå, og leter etter gode tips, så jeg skal strikke i ett stykke som du tipser om.

Torill sa...

Du er så rask på pinnane! Fine jenter ;-)

Fuglemamma sa...

Fine modeller, og flotte gensere. Så fint at du deler fremgangsmåte og masketall. Jeg har ikke kastet meg på Skappel-bølgen, men kanskje jeg kommer diltende etter om en stund slik jeg pleier.

Rikke sa...

Takk for inspirasjon - setter igang produksjon av en i 6år og etterpå en ca 11 :) Super oppskrift!

Anita sa...

Hei! Har testet ut oppskriften din! Tusen takk for at du deler! Likte veldig godt at man slapp unna med lite montering og så er det på en måte mer givende og sleppe å måtte starte "på nytt" med nye deler... ;)
Synes nå kanskje at dine utgaver ble finere enn min, men.... :)
Har blogget min genser, og linket til siden din!
Takk igjen, og ha en fin kveld!
Anita ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...